15 Kasım 2017 Çarşamba

10 EXTREM SPOR VE DÜNYADAKİ 10 POPÜLER YERİ


Diğer adıyla aksiyon veya macera sporu denilen ekstrem sporları, çoğu spora göre barındırdığı risk ve zorluklardan dolayı gerçek bir adrenalin hissi yaşatır. Adrenalin tutkunlarının gözlerinden kalpçikler çıkaracak bu listeye gelin birlikte bakalım. Hamileler ve hamilelik riski taşıyanlar ekrandan uzak kalsın efendim.  ☺

1. Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenenler tarafından 1980li yılların başlarında keşfedilen, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak atlamak suretiyle gerçekleştirilen bir aksiyon spordur.
Yapılabilecek en iyi yerler arasında İsviçre Wengen, Güney Kore Danyang, Fransa Hautes Alpes ve tabi ki ülkemizden Fethiye – Ölüdeniz yer almaktadır.
2. Volkan Kayağı
Çok sık duyduğumuz bir spor değil, evet. Nikaragua’nın Leon şehrinde bulunan yanardağ bölgesinde küllerin üstünde çılgın ve tehlikeli bir ekstrem spor olan volkan kayağı için, snowboardın küller üzerindeki hali desek yanlış olmaz.

3. Bungee Jumping

Bungee jumping, yüksek bir yerden esnek halatlara bağı olarak gerçekleştirilen atlayışlara denilen adrenalin sporudur. Serbest bir düşüşün ardından esnek halatların etkisiyle yavaşlar ve tekrar yukarı doğru çekilirsiniz.
1979 yılında bazı Oxford Üniversitesi Tehlikeli Sporlar Kulübü üyelerinin Clifton Köprüsü’nden halatlara bağlı olarak atlaması ile doğmuştur. Bu gençler bu olaydan sonra tutuklanmışlardır ancak bu atlayış sporunun devam ettirilmesi ve yayılmasına da bu olaylar zinciri sebep olmuş.
Bungee Jumping heyecanını doruklarda yaşamak istiyorsanız Yeni Zelanda’daki Nevis Nehri ve Kawarau Köprüsü;  İsviçre Verzasca Barajı ve Avrupa Köprüsü bu spor için en bilinen ve muhteşem yerlerden.

5. Hava Dalışı, Serbest Düşüş / Skydiving

Hava araçlarından çıkış yapılarak boşlukta ve belli bir yükseklikte paraşüt açarak yavaş  bir şekilde yere inilen bir ektrem sporudur.

Bu macera atlayışını yapmak içinse en iyi iki yerden biri Avustralya Byron Bay, diğeri ise İsviçre Alpleri’dir. Uçsuz maviliğin ve muhteşem Alplerin üzerinde bu deneyimi yaşamak, rüya gibi.

4. Buz Tırmanışı

Bu sporun tutkunları, buzula veya donmuş bir şelaleye bedenleri dayalı halde tırmanış yapılmasıdır. Bu tırmanış saatler ve bazen günlerce sürebiliyor. Buz tırmanışı, kaya tırmanışından doğan bir aktivite olmasına rağmen, tırmanış yöntemleri birbirinden çok farklıdır. Son derece tehlikeli ve kaygan yüzeylerde sadece çivili botlar, buz kazmaları ve ipler sayesinde durabiliyorlar. Buz kazmaları, kar veya buz üzerinde basamaklar oluşturmak, tehlikeli yarıkları saptamak, halat bağlamak ve fren ya da destek amaçlı kullanılıyor.
Bu heyecan dolu sporu Finlandiya Kitsiputous Şelaleleri, Japonya Taroshi Şelaleleri, Çin Longchuang gibi ender yerlerde nefesinizi kesecek ve ciddi anlamda yoracak bu sporu gerçekleştirebilirsiniz.

7. Motokros

Bu macera sporu, belli ve çok uzun bir yolda dağ, çukur, ırmak vb. engeller aşılarak yapılan motosiklet yarışıdır. Engebeli arazi bu aktivite için olmazsa olmazdır.
En iyi yapabileceğiniz mekânlar arasında Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD bulunuyor.

6. Serbest Dalış / Freediving

Serbest dalış, meditasyon ve dayanıklılığı bir araya getiren belki de tek adrenalin spor dalı olarak diğerlerinden ayrılıyor. Zihninizi dinginleştirip, asla soluk almamanız gereken bir ortama giriyorsunuz ve eğer bunu başarabilirseniz hiçbir yerde göremeyeceğiniz eşsiz bir manzara, sizi bekliyor.
Serbest dalış için birinci seçeneğiniz dünyanın en derin mavi çukuru olan Bahamalar’daki Dean’s Blue Hole olabileceği gibi, İtalya Portofino , Malta Adaları veya Meksika Körfezi’ndeki petrol platform ayakları iyi alternatiflerden sadece birkaçı.

8. Kanatlı Tulum Uçuşu

Yarasadan esinlenilip insanların kullanabileceği bir kıyafet ve spor haline getirilen adeta kanat görevi gören wingsuit jumping, bu listenin en tehlikeli sporlarından biri.

Atlayıcıların dik yamaçlardan kendilerini boşluğa bırakmaları ve özel geliştirilmiş elbiseler sayesinde, düşüş hızı saatte serbest düşmedeki 200 km/s’den 50 km/s’lere kadar düşürülerek havada daha serbest bir uçuş sağlandığı spor Türkiye’de Efes Atlayış Merkezi’nde yapılabiliyor.

Yapılabilecek en iyi yerler arasında, Kaliforniya Elsinore Nehri, Çin Tianmenshan, Norveç  Stryn bulunuyor.

9. Rafting

Rafting, debisi bir miktar da olsa yüksek ve akış hızı ortalamanın üstünde olan nehirler üzerinde yapılan ekstrem bir spordur. Bir botun üzerinde 6-8 kişi arasında oluşan ekipler ile akan nehre karşı verilen bir mücadeledir rafting.
En iyi yaşanabileceği yerler arasında Şili Futaleufu Nehri, Kosta Rika Pacuare Nehri ve Kanada Ottawa Nehri bulunmaktadır.

10. Dalga Sörfü

Dev dalgaları arkanıza alıp inanılmaz hızlara ulaşabileceğiniz muhteşem bir spor dalıdır.
Bu macera sporunun çıktığı yer Avustralya denilebilir. Okyanus kıyısına olan çoğu şehirde yapabileceğiniz bu sporun en önemli merkezlerinden bir diğeri ise Kaliforniya’dır.

 


1 yorum:

  1. hepsi de nefes kesici! muhteşem ya özellikle bungee jumping

    YanıtlaSil